Pages

Wednesday, August 10, 2011

Kes baju #Bersih 2.0 dibicara di mahkamah - #bersih2 #bersihstories #eo6 #sebulanselepasbersih


BACHOK, 10 Ogos: Mahkamah Majistret Bachok hari ini menetapkan 12 Oktober hadapan bagi sebutan kes seorang peniaga yang ditahan atas dakwaan memiliki t-shirt bertulis perkataan Bersih 2.0.
Mohd Amizul Fazly Muhamed Sudin, 33 hadir bersama peguam Mohd Firdaus Yusof dan Muhamad Abdul Rashid Yah, beliau didakwa di bawah Seksyen 47 Akta Pertubuhan 1966.
Jika disabitkan kesalahan di bawah seksyen tersebut boleh dikenakan denda tidak lebih RM5,000 atau dipenjarakan tidak lebih dua tahun atau kedua-dua sekali.

Pada prosiding hari ini tertuduh menerima dokumen-dokumen berkaitan pertuduhan ke atasnya daripada Timbalan Pendakwa Raya, Wan Abdul Razak Wan Hussin.
Majistret, Azrol Abdullah menetapkan 12 Oktober akan datang bagi prosiding kes tersebut.
Mohd Amizul yang juga anggota jawatankuasa Pemuda PAS Bachok didakwa mempamer baju T bertulis Bersih 2.0 di sebuah kedai runcit di Kampung Permatang Pauh, Mahligai, Bachok.
Ekoran itu beliau ditahan reman selama dua hari di Ibu Pejabat Polis Daerah Bachok dan kemudiannya didakwa di mahkamah pada 5 Julai lalu.
Bagaimanapun beliau tidak mengaku bersalah dan dibenarkan ikat jamin RM4,000.
Pendakwaan terhadap Mohd Amizul difahamkan merupakan kes pertama membabitkan perhimpunan anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0).
Selain itu seorang lagi peniaga dari Wakaf Bharu, Tumpat juga didakwa di atas pertuduhan serupa kerana memiliki baju T Bersih 2.0.
Pada akhir Jun lalu Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamudin Hussien menyifatkan orang yang memakai baju berkaitan Perhimpunan Bersih pada 9 Julai lalu sebagai haram.
Sehingga akhir Jun lalu 85 individu ditahan atas dakwaan menjalankan aktiviti mempromosi perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai 2011.

p/s : hati2.. nanti spender kuning pun kena tangkap :D

No comments:

Post a Comment