Pages

Tuesday, August 9, 2011

Putar belit fakta periksa gereja bawa perpecahan

KUALA LUMPUR, 9 Ogos: Persatuan Ulama Malaysia (PUM) menyeru semua pihak supaya memberikan kepercayaan penuh kepada pihak Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) selaku pihak berkuasa agama negeri untuk menjalankan tugas-tugas mereka khususnya dalam perkara-perkara yang berkaitan dengan hal ehwal Islam di negeri Selangor berkaitan isu pemeriksaan yang dijalankan oleh pihak ke atas Dream Centre yang dimiliki oleh Damansara Utama Methodist Church.
Setiausaha agungnya, Dr Mohd Roslan Mohd Nor berkata, PUM berpandangan adalah menjadi tanggungjawab Jais untuk menjaga hal-ehwal Islam dalam negeri Selangor lebih-lebih lagi dalam isu-isu aqidah yang merupakan perkara teras dalam Islam.

Katanya, selagi mana Jais bertindak dalam ruang-lingkup dan garis panduan undang-undang, maka pada hemat PUM, seluruh rakyat adalah perlu untuk memberikan keyakinan kepada pihak Jais dalam menjalankan tugas mereka.
“PUM amat bertegas dalam isu-isu yang melibatkan umat Islam khususnya untuk mempertahankan aqidah umat Islam,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.
PUM juga, katanya dengan tegas menyeru kepada semua pihak untuk menerima hakikat serta akur bahawa agama Islam adalah agama Persekutuan seperti yang telah termaktub dalam Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan.
Justeru, tegasnya adalah tidak sepatutnya mana-mana pihak untuk tampil mempertikaikan perkara tersebut ataupun cuba mengganggu-gugat kedudukan agama Islam dalam negara ini.
“Dalam hal ini juga, PUM juga menyeru dan menasihatkan seluruh pihak termasuk para pemimpin politik dan pihak media agar tidak menjadikan isu ini sebagai bahan provokasi,” ujarnya lagi.
Tambahnya, tindakan memutar-belit fakta kejadian adalah sesuatu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan langsung tidak akan membantu untuk merungkaikan permasalahan itu selain akan membibitkan perpecahan dan ketegangan di kalangan rakyat.

p/s : mesti ada pihak yg suka nak pecah belahkan kita ni.....

No comments:

Post a Comment